Thaise kipballetjes met bloemkoolrijst

2 oktober 2019

Het recept voor deze Thaise kipballetjes met bloemkoolrijst bedacht ik omdat ik Marieke, een vriendin van mij, een keer zou laten zien hoe het nu eigenlijk in zijn werk gaat om een recept op de foto te zetten.

Omdat ze heel erg van Thais eten houdt ging ik voor deze smakelijke kipballetjes en dan niet met gewone rijst maar met bloemkoolrijst, want Marieke eet zoveel mogelijk koolhydraatarm. 

Dit heb je nodig

voor de kipballetjes

  • 400 gr kippendijen of kipgehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 1 el ketjap
  • 1 el sojasaus
  • 1 ei
  • 1 tl sesamolie
  • 5-6 el paneermeel

voor de saus

  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper 
  • 2 el ketjap
  • 1 cm gember
  • 1 el sojasaus
  • 2 el ahornsiroop
  • sap van een 1/2 limoen

verder nodig

  • 1 kleine bloemkool of kant en klare bloemkoolrijst
  • 1 bosje radijsjes
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • 1 avocado
  • 1 lente ui 
  • Sesamzaadjes
  • Koriander (optioneel)
  • Peper en zout

Bereiding

  • Als je ervoor gekozen hebt kippendijen te kopen, maal die dan tot gehakt in een foodprocessor.
  • Snijd de peper (zonder zaadjes) ragfijn en rasp de knoflook en gember. 
  • Voeg alles voor de kipballetjes toe aan het gehakt en rol er balletjes van ter grootte van een pingpong bal.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
  • Bak de balletjes rondom bruin in de koekenpan en gaar ze verder in de oven voor ongeveer 12 minuten of tot ze gaar zijn.
  • Was de radijsjes en doe ze in een ovenschaal, voeg daar de rijstazijn, sesamolie en wat peper en zout aan toe en rooster ze ongeveer 15 minuten.
  • Rasp voor de saus de gember en knoflook en snijd de rode peper fijn. Doe alle ingrediënten (behalve de limoensap) voor de saus in een klein pannetje en laat deze inkoken tot het ietwat stroperig wordt, dit duurt zo’n 5-8 minuten.
  • Voeg dan de limoensap toe en haal van het vuur. Mocht de saus iets te zuur zijn voeg dan nog wat ahornsiroop toe.
  • Bestrijk de balletjes met de saus en zet nog voor 2 minuten in de oven.
  • Maak met behulp van de foodprocessor bloemkoolrijst en bak deze daarna op hoog vuur in wat sesamolie tot het begint te kleuren.
  • Snijd de lente ui in dunne ringen en maak van de avocado een roos (zie deze video hoe).
  • Maak de borden op, maak af met de lente ui, koriander en sesamzaadjes en serveer met de saus. Eet smakelijk!

Heb jij deze Thaise kipballetjes gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #renskevanburennl of tag me op Facebook of IG. Je kan me natuurlijk ook een persoonlijk berichtje sturen! Vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

    Leave a comment