Hartige taart met pompoen, brie & een geheim ingrediënt voor die perfecte ‘flaky’ korst
Soms zie je iets voorbij komen waarvan je denkt: dat wil ik proberen!
Zo kwam ik via YouTube een filmpje van Claire Saffitz tegen waarin ze een appeltaart maakt met een korst waarin… kaas verwerkt zit. Ja, echt — kaas in het deeg! En hoewel haar combinatie met appel al briljant was, dacht ik meteen: hoe lekker zou dit zijn in een hartige variant?
Nou, héél lekker dus.
De korst wordt ongelofelijk knapperig, met een licht zoutige, kazige smaak — en vormt samen met de zachte, kruidige vulling van pompoen, prei, spek en brie echt een perfecte herfstcombinatie.
Het is zo’n gerecht waar je al blij van wordt als de geur uit de oven komt.
Het maken van de taart kost even wat liefde en tijd (vooral het deeg met die mooie ruit bovenop), maar geloof me — dat is het allemaal waard.
Ik heb mijn best gedaan om stap voor stap te beschrijven hoe je dat ruitpatroon maakt, maar mocht je het even willen zien, kijk dan vooral het filmpje van Claire Saffitz waar ik door geïnspireerd raakte. Daar zie je goed hoe ze de repen deeg mooi over en onder elkaar weeft.
Serveer hem lauwwarm met een frisse salade of gewoon zo, met een glas witte wijn erbij — pure herfst op je bord. 🍂


Dit heb je nodig
Voor 4 personen
Het deeg
- 100 gr grof geraspte Parmezaanse kaas
- 405 gr bloem + extra voor het uitrollen
- 2 tl zout
- 225 gr ongezouten boter, in blokjes licht gevroren + extra om in te vetten
- 150 ml ijswater
De vulling
- 125 gr spekblokjes
- 2 preien (in ringen)
- 1 ui (gesnipperd)
- 500 gr flespompoen (in kleine blokjes)
- 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 2 laurierblaadjes
- 1 steranijs
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl grove mosterd
- Handjevol walnoten (grof gehakt)
- 1 stuk brie á 200 gr (de helft in plakken, de andere helft in blokjes)
- 3 eieren + 1 ei
- 75 ml kookroom + een extra scheutje (losgeklopt met het ene ei)
Materiaal
Foodprocessor – deegschraper – deegroller – quichevorm (24 cm)


Bereiding
Het deeg
Maak het deeg bij voorkeur een dag van tevoren (minimaal 3 uur van tevoren kan ook).
Doe de kaas, bloem, zout en boter in de foodprocessor en pulse een paar keer tot de boter wat kleinere stukjes wordt.
Voeg het water toe en pulse tot er grove kruimels ontstaan.
Strooi een beetje bloem op je aanrecht en stort het mengsel erop.
Gebruik een deegschraper om er een rechthoek van te vormen en druk goed aan. Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 20×30 cm.
Snijd in vieren, stapel de stukken op elkaar (eventuele restjes kun je ertussen duwen) en rol opnieuw uit tot 20×30 cm.
Halveer, vorm er een cirkel van en pak in met plasticfolie. Rol nog even goed plat en bewaar minimaal 2 uur, liefst een nacht, in de koelkast.
De vulling
Bak de spekblokjes goudbruin in een ruime koekenpan of wok.
Voeg de ui toe en bak glazig.
Doe de prei erbij en bak 6-8 minuten op middelhoog vuur.
Voeg dan de pompoen, laurier, steranijs en kruidnagel toe en bak nog een paar minuten.
Breng op smaak met peper en zout en voeg tot slot de walnoten en mosterd toe.
Laat 5-10 minuten bakken tot de pompoen zacht is.
Laat het mengsel volledig afkoelen.
Klop de drie eieren los, roer de kookroom en de blokjes brie erdoor en meng dit met de vulling.
Het opbouwen
Vet de quichevorm goed in met boter.
Rol één plak deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm en snijd in repen van 2,5 cm breed. Leg de repen op een met bloem bestoven plank of bakplaat en zet terug in de koelkast.
Rol de tweede plak deeg uit tot een cirkel van 30 cm en bekleed hiermee de vorm.
Doe de vulling erin, druk goed aan en leg de plakken brie in een ‘zonnetje’ bovenop.
Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
Bestrijk de rand met het eimengsel.
Haal de repen uit de koelkast en leg ze kruislings over de taart in een ruitpatroon (begin met de langste reep in het midden).
Druk goed aan, knip overtollig deeg af, vouw de rand naar binnen en maak er een mooie golvende rand van.
Smeer de hele taart in met het eimengsel.
Bak 20 minuten op 220 °C, verlaag de temperatuur naar 175 °C en bak nog 60 minuten tot het deeg goudbruin en de vulling gaar is.
Heb jij deze hartige taart ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #renskevanburen.nl op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!
Liefs! Renske

