Kerst recept; Salade met gerookte eendenborstfilet en koffiesaus

16 december 2020

Eend met koffiesaus? Jep!

Waar deze combinatie van gerookte eendenborstfilet met koffiesaus vandaan komt zal ik je vertellen…

Afgelopen september werd ik benaderd door Cisca van Miss Morrison, ze had mijn naam via via doorgekregen. Zij en Martin waren op zoek naar een nieuwe fotograaf om hun koffie te fotograferen omdat de fotografe die het eerst deed gestopt was.

Hun koffie? Yep, Miss Morrison is een koffiebranderij in Delft. Met een winkel in de binnenstad en de branderij op een industrieterrein. Ze branden hun eigen soorten koffiebonen, maar hebben nu sinds kort ook koffiecups en ze verkopen ook heerlijke thee, chocolade en zelfs biertjes (met koffie erin!).

Koffie; dat is wel even wat anders dan food. Maar ik hou van een uitdaging en ik vind het te gek om nieuwe dingen te proberen.
Dus sprong ik in het diepe en spraken we al snel af om de eerste shoot te doen. We hadden afgesproken om even aan te kijken hoe dat zou gaan, als ze tevreden zouden zijn dan werd de samenwerking voortgezet. Ze waren helemaal tevreden met de foto’s die ik had gemaakt en nu mag ik met regelmaat nieuwe producten op de foto zetten.

Ook ging ik pas langs in de branderij om het hele brandproces vast te leggen, super leuk om eens te zien (en te ruiken, jummm!). In mijn portfolio kun je wat foto’s zien die ik voor hun gemaakt heb.
Ik vind het zo ontzettend fijn om met mensen samen te werken die zo gepassioneerd zijn. Als Martin en Cisca vertellen over hun koffie dan zie je ze stralen, prachtig!

Tijdens een van de shoots kwamen we erop dat het wel leuk zou zijn om recepten te ontwikkelen met koffie, en dan niet het standaard toetje wat iedereen al kent.
Maar iets vernieuwends en daar ben ik meer aan de slag gegaan.

Voor nu even één recept, om jullie nog wat inspiratie te geven voor kerst 🙂 komend jaar komen er hopelijk nog meer bij.

Dit heb je nodig

voorgerecht voor 4 personen

Voor de salade

 • 100 g veldsla
 • 2 pakje gerookte eendenborst filet
 • 4 verse vijgen
 • Olijfolie extra vierge

Voor de saus

 • 1 el boter
 • 1 sjalot, fijngesneden
 • 1 teen knoflook, fijngesneden 200 ml wildfond
 • 1 el rode wijn azijn
 • 1 el koffiebonen (naar keuze)
 • 5 zwarte peperkorrels
 • 2 laurierblad
 • 2 Lungo’s of 2 kopjes gezette koffie (ongeveer 200 ml)
 • 1-2 el maple syrup

Optioneel (voor als de saus te dun is)

 • 1 el bloem
 • 1 el boter, op kamer temperatuur

Voor het walnoot kruim

 • 20 gr walnoten, fijngehakt
 • 10 gr panko broodkruim
 • 1 el boter
 • Peper en zout

Bereiding

 • Verwarm een kleine koekenpan en laat de boter voor het walnoot kruim smelten. Voeg de walnoten en het panko broodkruim toe. Bak in een paar minuten mooi goudbruin, breng op smaak met peper en zout en zet apart om af te koelen.
 • Haal de eendenborst filet alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwijder eventueel de vetrandjes die aan de plakjes zitten.
 • Laat 1 el boter smelten in een sauspannetje en voeg de fijngesneden sjalot en knoflook toe, laat dit aanfruiten tot het glazig is. Blus af met de rode wijnazijn en wacht tot dit verdampt is, voeg dan de koffie, wildfond, koffiebonen, peperkorrels en laurierblad toe. Voeg ook een eetlepel maple syrup toe. Proef de saus even tussendoor, te zuur? Voeg nog een eetlepel maple syrup toe. Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes inkoken. De saus moet ongeveer voor de helft ingekookt worden.
 • Giet de saus door een zeef in een ander pannetje. Breng nog als laatst, als dit nodig is, verder op smaak met peper en zout.
 • Is de saus nog er dun, dan kun je hem binden door de eetlepel bloem en boter met elkaar te mengen en rustig door de saus te roeren. Begin met een klein beetje van het mengsel en laat dit even doorkoken. Mocht het niet genoeg effect hebben voeg je nog wat toe. Blijf ondertussen wel roeren om klontjes te voorkomen! Laat de saus iets afkoelen voordat je gaat opdienen.
 • Verdeel de veldsla over de 4 borden. Snijd de vijgen in partjes; verdeel 1 vijg per bord. Verdeel ook de eendenborst filet plakjes over de borden. Drizzle er een beetje olijfolie over en maak af met wat peper en zout en het walnoot kruim. Doe de koffiesaus in een mooi schenkkannetje en dien op. Aan tafel kun je de saus over de salade gieten. Eet smakelijk!

Hele fijne feestdagen gewenst, maak er wat van ondanks alles!

Heb jij deze salade gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #renskevanburennl of tag me op Facebook of IG. Je kan me natuurlijk ook een persoonlijk berichtje sturen! Vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

  Leave a comment